Skip navigation.
Kollaborációs Portál
  • English
  • Magyar

Műszaki információk

Az NIIF VoIP hálózatában a hagyományos telefonalközpontokat (PBX) minden esetben voip gateway segítségével illesztjük a hálózathoz. A megfelelő minőségű és üzemeltethetőségű kapcsolat kialakításához kizárólag ISDN interfészeket alkalmazunk.

A szoftveres alközpontok (IP PBX) bekötése esetén a dedikált hálózati eszköz és az ISDN interfészek teljesen elhagyhatók, ugyanis az IP PBX közvetlenül képes kommunikálni a központi hívásirányítóval.

Az alábbiakban bemutatjuk az egyes csatlakozási módok főbb műszaki jellemzőit, valamint javasolt konfigurációs módokat.

Hagyományos alközponti (PBX) csatlakozás

Fizikai kapcsolódás

Az intézményi telefon alközpontok (PBX) és a HBONE routerek összekapcsolása ISDN PRI v. BRI kapcsolato(ko)n keresztül valósul meg.

1. ábra
1. ábra: Alközponti kapcsolódás

Az összeköttetés router oldali fizikai interfésze szimmetrikus G.703 szabvány szerinti, RJ45 csatlakozóval ellátott kapcsolatot igényel. Az egyes telefon alközpontok fizikai interfészei ettől nagymértékben eltérhetnek, így az illesztéshez konverterre lehet szükség. Ez lehet egyszerű kábelezési illesztést megvalósító "konverter" (Pl. DB-15 - RJ45), vagy úgynevezett szimmetrizáló. Ez az eszköz abban az esetben szükséges, ha a PBX fizikai csatlakozása aszimmetrikus (75 ohm koaxiális). Jelátalakítást igényelhet a kapcsolat abban az esetben is, ha a PBX és a router távolsága azt indokolja. A G.703 interfész kábelezésének kiépítése szimmetrikus esetben 10 méter, míg aszimmetrikus esetben 100 méter lehet. Ebből következik, hogy egyszerűbb esetben a szimmetrizáló is megoldást nyújthat, de amennyiban ez nem elegendő, média konverteren vagy egyéb transzport rendszeren keresztül lehet a PBX-et és a routert összekapcsolni. Ilyen rendszerek lehetnek optikai E1 átviteli rendszerek, amelyek a jelfolyamot optikai jelekké alakítják és egy pár optikai szálon továbbítják. Ez multimódusú optikai szál esetében maximálisan 2000 méter, míg monomódusú esetben több tíz kilométer is lehet. További lehetőség a különböző E1 transzport rendszerek alkalmazása. Ekkor az E1 jelfolyamot átalakítjuk és illesztjük valamilyen más rendszerhez. Ez lehet SDH vagy ATM alapú rendszer is, vagy esetleg egy szolgáltató által biztosított béreltvonali csatlakozás.

Konfigurációs beállítások

A Cisco routerek fizikai szintű konfigurálását a "controller" paramétereinek beállításával lehet megtenni. Ebben az esetben ez egyetlen egyeztetendő paraméter az E1 keretezésben a CRC4 alkalmazása.

Router oldali ISDN kábelezés

2. ábra
2. ábra: Router oldali RJ-45 lábkiosztás ISDN PRI interfész esetén

 

3. ábra
3. ábra: Router oldali RJ-45 lábkiosztás ISDN BRI interfész esetén

ISDN PRI kapcsolódás

Amennyiben az E1 kapcsolatot sikerült kialakítani a PBX és a router között, akkor van lehetőség az ISDN konfigurálásra.

Az ISDN csatlakozás master-slave jellegű, amiben megkülönböztetünk felhasználói és hálózati oldalt. (A Cisco routerek mindkét módon tudnak kapcsolódni.)

Felhasználói oldal (user side) - Az eszköz felhasználói berendezésként működik. Ilyen interfésznek tekinthetők a PBX azon csatlakozásai, amelyek a nyilvános telefonhálózat felé kapcsolódnak. (Fővonali interfész)

Hálózati oldal (network side) - Az eszköz szolgáltatói interfészként működik. Ez az interfész a szolgáltatói rendszerekben található és a felhasználó felé biztosít kapcsolatot. (Ilyen interfészek nem gyakoriak a PBX-ben, bár sok esetben konfigurálható.)

A javasolt kapcsolódási mód:
Router - NETWORK SIDE
PBX - USER SIDE

Ennek értelmében a javasolt alközponti interfész megegyezik a PBX-ben már alkalmazott interfésszel, amely a PBX-et a szolgáltató felé illeszti. Az alkalmazott ISDN protokoll a ETSI szerinti Euro-ISDN/E-DSS1.

 

Szoftveres alközponti (IP PBX) csatlakozás

Az NIIF VoIP hálózatához IP PBX-en keresztül is lehet csatlakozni, SIP vagy H.323 jelzésprotokoll használatával. Hálózatunkban jellemzően Asterisk és Cisco CallManager implementációk találhatóak meg.